Det övergripande syftet med kursen är att deltagarna ska kunna medverka till och ta en aktiv roll i utformning av nya arbetsmiljöer vid projektering och planering. Genom praktisk träning erövrar deltagarna erfarenhet, kunskaper och verktyg i planering- och projekteringsprocessen inom vård och omsorg, industri och kontorsmiljöer samt insikt om hur arbetsmiljöingenjörer och ergonomer kan bidra i olika stadier. Utbildningen ges av Ergonomienheten på Skolan för teknik och hälsa, Kungliga Tekniska högskolan. Läs mer om kursen.
En kurs för dig som vill få praktiska färdigheter vid arbetsplatsnära insatser för utredning och åtgärder bland anställda med stressrelaterad psykisk ohälsa. Detta är den enda kursen i sitt slag som lär ut problemlösningsbaserd samtalsmetodik i Sverige. Kursen lär ut färdigheter i en metod som rekommenderas i riktlinjer både i Sverige och utomlands och som har stöd i forskningsresultat för att underlätta arbetsåtergång vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa.
Utbildningen ges av Institutet för miljömedicin, Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Karolinska Institutet. Här kan du ladda ner kursinformation. Här kan du se en film som ger en orientering i problemlösningsbaserad samtalsmetodik
Syftet med Riktlinjer vid ländryggsbesvär är att ge företagshälsan ett forskningsbaserat underlag för att utreda och åtgärda ländryggsbesvär. De ska vara lätta att använda samt ta tillvara företagshälsornas flerprofessionella kompetens inom arbetshälsa och nära koppling till arbetsplatsen. Att en anställd får ryggbesvär kopplat till sin arbetssituation kan vara en viktig ingång till preventiva insatser för hela arbetsplatsen. Där spelar det systematiska arbetsmiljöarbetet en viktig roll.
KI och KTH samarbetar kring utbildningar med inriktning FHV. Utveckling av såväl långa program som kortare kurser kommer att pågå under några år. Programmen ger kunskaper som är direkt tillämpbara i praktiskt arbetsmiljöarbete. Undervisningen är till stora delar distansbaserad med några dagar per månad på campus.
Satsningen på magisterprogram för yrkesgrupper inom företagshälsovården är ett led i regeringens mångmiljardsatsning på företagshälsovård. Beslutet att överlåta till universitet och högskolor att utforma utbildning är en långsiktig och kvalitetshöjande lösning för kunskapsförsörjningen inom företagshälsovården.
Företagshälsovård är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka.
För frågor gällande pågående och avslutade forskningsprojekt, vänligen kontakta respektive projektledare under fliken Forskning.