Arbetsmiljöfrågorna har på många olika sätt kommit alltmer i fokus bland annat p.g.a de ökande sjukskrivningarna. I förskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete framhålls att arbetsmiljöfrågorna ska vara en naturlig del av den dagliga verksamheten. Detta innebär krav på en samordning mellan arbetsmiljöfrågor och verksamhetens styrning. Den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4), är ännu tydligare med avseende på integrering av arbetsmiljöfrågor i verksamhetsstyrningen. D.v.s. kraven på arbetsmiljöstyrning har skärpts. Tyvärr saknas god forskning inom detta område.
I rapporten ”Ramverk för analys av kommunal verksamhetsstyrninghetsstyrning” presenterar Johanson och Almqvist (2016) ett idéutkast till ett ramverk för analys av kommunal styrning som skulle kunna användas även för analys av arbetsmiljöstyrning. Ramverket bygger på tidigare styrningsforskning, bl.a. arbetsmiljöstyrning men har ännu inte prövats i större omfattning.
I ramverket görs åtskillnad mellan den funktionella delen (visioner, mål, strategier, planer och utvärderingar) och den kontextuella delen (belöningar, ansvar, kommunikation, uppföljning och integrering av styrningen) av verksamhetsstyrningen. Även det grundläggande synsättet beaktas.
Vad kostar rehabilitering för alkoholproblem? Nu kommer en ny rapport där en jämförelse av kostnader utifrån ett arbetsgivarperspektiv görs mellan tre olika rehabiliteringsprogram för anställda med alkoholproblem.
I ny rapport från Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet undersöks kostnader för arbetsgivare för tre olika rehabiliteringsprogram för anställda med alkoholproblem. Resultaten visar att den största kostnaden för arbetsgivaren är kostnader för produktionsbortfall som uppstår när den anställde deltager i rehabilitering (resor, möten, inläggning etc.). Sammanfattningsvis visar rapporten vikten av att utöver behandlingseffekten, ta hänsyn till både direkta behandlingskostnader och för kostnader för det produktionsbortfall som uppstår till följd av förlorad arbetstid.
I en nyligen publicerad rapport från Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet beskrivs viktiga incitament för svenska arbetsgivare vid genomförande av arbetsmiljöinsatseriktiga incitament för svenska arbetsgivare vid genomförande av arbetsmiljöinsatser.
Riktlinjer för tidiga insatser vid alkoholproblem på arbetsplatsen
Syftet med dessa riktlinjer är att ge företagshälsan och dess uppdragsgivare ett underlag som presenterar kvalitetssäkrade metoder när det gäller att tidigt förebygga, identifiera och åtgärda alkoholproblem bland medarbetare. Målet är att riktlinjerna ska vara lätta att förstå och enkla att använda i samarbetet mellan företagshälsan och arbetsplatsen.
Riktlinjerna finns även i tryckt form till en kostnad av 75 kr (ex. moms) plus porto. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Kom ihåg att ange faktureringsadress.
Företagshälsovård är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka.
För frågor gällande pågående och avslutade forskningsprojekt, vänligen kontakta respektive projektledare under fliken Forskning.