För att få en klarare bild av företagshälsovårdens situation och dess behov av forskning bjöd forskningsprogrammen in till möten med representanter från ledningen från olika typer av FHV, arbetsgivarorganisationerna och representanter från de största fackförbunden.
En sammanfattning av tre möten på temat företagshälsovårdsforskning
En ekonomisk utvärdering 10 år efter rehabilitering vid kronisk ryggvärk .
Syftet var att bland individer med ryggsmärta undersöka om patientgrupper med olika grad av psykosociala besvär drar olika stor nytta av olika behandlingar. Bättre kunskap om vilka patienter som blir hjälpta av vilken behandling kan bidra till att åtgärder anpassas bättre till den enskilda individens behov. Patienter med ryggsmärta är en heterogen grupp. Att anpassa insatserna till patienters behov leder till bättre behandlingsresultat. Kunskapen idag är dock begränsad om vilken patient som behöver vilken behandling. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan rehabilitering ses som en investering då organisationen återskapar en kompetens som gått förlorad. Bättre behandlingsresultat innebär också bättre kostnadseffektivitet.
Vid den internationella konferensen NES2012 i Saltsjöbaden i augusti 2012 hölls en workshop med inbjudna deltagare från bland annat Finland, Norge och Nederländerna. Vid workshopen diskuterades företagshälsovårdens organisation och arbetssätt i olika länder och konsekvenserna av dessa faktorer för möjligheterna för företagshälsovården att arbeta på ett förebyggande sätt.
Att arbeta med att främja goda matvanor och fysisk aktivitet på arbetsplatser
En litteraturgenomgång av vetenskapligt publicerade studier över interventioner för goda matvanor och fysisk aktivitet har genomförts. Resultaten visar att rådgivande samtal enligt metoden "Motiverande samtal" visar goda effekter. Resultaten antyder också att bättre effekt nås där arbetsplatsen inkluderas.
Företagshälsovård är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka.
För frågor gällande pågående och avslutade forskningsprojekt, vänligen kontakta respektive projektledare under fliken Forskning.