Syfte
Syftet med projektet var att identifiera och eliminera rotorsaker till stress på organisationsnivå samt att skapa ett verktyg för systematiskt arbetsmiljöarbete inom psykosocial arbetsmiljö.
Projektet var ett samarbete mellan företaget och dess företagshälsovård, KTH (Enheten för Ergonomi) samt enkätföretaget Metodicum AB.
Projekttid
2012 -2016
Mer information
I piloten kunde vi testa och utveckla hur den psykosociala arbetsmiljön kunde mätas och presenteras, presentation av resultat och identifiering av rotorsaker. En metod arbetades långsamt fram för att utifrån rotorsakerna bestämma hur och vilka verksamhetsförändringar som skulle prioriteras och genomföras.
Chefernas primära uppdrag var att arbeta med följande problemområden: konsultativt
ledarskap, krav- kontroll, socialt stöd, resurser samt organisations- och beslutsstruktur.
Arbetet genomfördes av den aktuella företagshälsovården och organisationens HR-avdelning i 8 interventionsgrupper och i ledningsgruppen. Tre av ovanstående grupper var kontrollgrupper. Den andra mätningen gjordes våren 2013. Eventuella förändringar i experiment- och kontrollgrupperna jämförs med varandra. Utvärderingsarbetet som pågår genomfördes av forskare och magisterstudenter från Enheten för Ergonomi på KTH. En tredje mätning påbörjades hösten 2014. Avsikten nu är också att integrera stresspreventionen i den dagliga verksamheten.
Pilotstudien är ett första försök att skapa en interventionsmodell och process för att genomföra en intervention riktad mot hela organisationen. Denna typ av intervention har inte gjorts tidigare i Sverige i denna skala och studien kan därför sägas vara unik i sitt slag. Det finns dock en mängd studier från andra länder som genomfört interventioner riktade till hela organisationen.
Läs mer om projektet här.