Kompetenscentret för företagshälsa

facebook twitter skype googleplus linkedin flickr
  • Hem
  • Om oss
    • Om FHV
    • Kompetenscentret
    • Aktuellt
    • Nyhetsbrevsarkiv
    • Länkar
  • Metoder & verktyg
  • Pågående Forskning
    • Fysisk arbetsmiljö
      • Handintensivt arbete
      • Kommunal hemsjukvård
      • RAMP
      • Webbplatser för AM i olika branscher
      • Webbplats för AM-arbetet inom VA-verk
      • Målet färre fallolyckor inom vården
      • Råd vid städning
      • Tekn. mätning av belastningserg. risker
      • Metodträdet
      • ALBA
      • Belastningserg. riskbedömning inom FHV
      • Proj./planering av nya arbetsmiljöer
    • Psykosocial arbetsmiljö
      • Stamina
      • Enkät om kunders tillfredsställelse
      • Stressrelaterad psykisk ohälsa
      • Stressprevention
      • AHA-metoden
      • MiiNA
      • Mobbning på arbetsplatsen
      • Arbetsåtergång bland anställda sjukskrivna
      • Chefer i skottlinjen!
    • Organisation och ledarskap
      • Hälsa och framtid
      • Hälsofrämjande ledarskap
      • Incitament för att genomföra hälsofrämjande och förebyggande insatser på arbetsplatser
    • Företagshälsoforskning
      • HRs roll i SAM
      • Vägar till framgångsrikt samarb.m. FHV
      • FHV inom offentlig verksamhet
      • WIKIOSH
    • Hälso- och arbetsmiljöekonomi
      • Hantering av ländryggsbesvär
      • Mäta ekon. effekter av preventiva insatser
    • Levnadsvanor
      • Utv. av FHVs Stress och sömnskolor
      • Alkoholscreening och rådgivning vid livsstilsundersökn.
      • Metoder att främja goda matvanor och fys. aktivitet
    • Hälsa, funktionsförmåga och rehabilitering
      • Tidig arbetslivsinriktad rehab. inom K & L
      • Kartläggn. av insatser inom rehab.-garantin
      • Sjukfrånv. efter arbetslivsinriktad smärtrehab.
      • Multidimensional Pain Inventory (MPI)
      • Utvärdering av förordningen om bidrag till FHV
      • Prevention av återkommande och långvarig ländryggsmärta
      • Att förebygga funktionsnedsättande ryggbesvär
      • Lungfunktionstestning med kvalitet inom FHV
      • Företagshälsovårdens hälsoundersökningar – mål, genomförande och resultat
  • Företagshälsans RIKTLINJER
    • Om Företagshälsans riktlinjegrupp
    • Ekonomiska analysgruppen
    • Alkoholproblem
    • Exponeringsmätning buller
    • Hälsoundersökningar
    • Ländryggsbesvär
    • Psykisk ohälsa
    • Arbetshälsoekonomiska analysverktyget
    • Akademisk Företagshälsa
  • Utbildning
  • Publicerat
    • 2017
      • Effekt på arbetsrelaterade utfall
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • 2012
    • 2011
Du är här:Hem»Pågående Forskning»Levnadsvanor»Metoder att främja goda matvanor och fys. aktivitet

Evidensbaserade metoder att främja goda matvanor och fysisk aktivitet inom FHV

15 apr,2015

Bakgrund
Otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor innebär en kraftig förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död. Exempelvis ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, typ 2-diabetes och cancer - framför allt tjocktarmscancer och brötscancer. FHV har en viktig roll i det preventiva arbetet. Det är dock oklart vilka åtgärder som är effektiva inom FHV:s ram.

 

Syfte
Syftet med detta projekt är att göra en litteraturgenomgång av vetenskapligt publicerade studier över interventioner för att främja fysisk aktivitet och goda matvanor inom FHV:s regi.

Förväntat resultat
Studien förväntas bidra med kunskap om vetenskapligt bevisat effektiva metoder för att främja fysisk aktivitet och goda matvanor och hur dessa kan genomföras inom FHV:s regi för att uppnå bästa resultat.

Projekttid
Projektet genomförs under hösten 2011. Rapporten, som beskriver kunskapsläget och förslag på vidare forskning, beräknas vara färdigställd i början av 2012.

Mer information
Projektet genomförs i ett samarbete mellan Avdelningen för socialmedicin, Institutionen för folkhälsovetenskap och Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Institutet för miljömedicin, båda Karolinska Institutet

Kontaktpersoner
Lydia Kwak, med dr. E-post: Lydia Kwak, KI
Liselotte Schäfer Elinder, docent. E-post: Liselotte Schäfer Elinder, KI
Maria Hagströmer, docent. E-post: Maria Hagströmer, KI

Senast ändrad 17 aug,2017
  • Social sharing:
  • Lägg till på Facebook
  • Lägg till Delicious
  • Digg this
  • Lägg till på StumbleUpon
  • Lägg till Technorati
  • Lägg till på Reddit
  • Lägg till på MySpace
  • Gillar du detta? Tweeta det till dina följare!
Publicerad i Levnadsvanor
Ladda ner bilagor:
  • Slutrapport (1336 Nerladdningar)
Högst upp

partners

Översikt

  • Forskningsprojekt
  • Företagshälsans riktlinjegrupp
  • Utbildning
  • Metoder & verktyg
  • Publicerat

Om FHV

Företagshälsovård är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka.

Läs mer

Kontakt

För frågor gällande pågående och avslutade forskningsprojekt, vänligen kontakta respektive projektledare under fliken Forskning.

kontakta Kompetenscentret för företagshälsa
Top
@ Kompetenscentret för företagshälsa
Metoder att främja goda matvanor och fys. aktivitet