Projektet omfattar en enkät till samtliga FHV-enheter i Sverige, intervjuer med personal från ett urval FHV-enheter och deras kundföretag, försäkringskassehandläggare, sjukskrivna som fått insatser via FHV, samt fokusgrupper med kommunala chefer kring användningen av FHV.
Resultaten visar att FHV har potential att fungera som en partner till arbetsgivaren i arbetet med TAR. Nära och goda relationer mellan FHV och kundföretaget är framgångsfaktorer för FHV:s insatser. En systematiserad kommunikation samt strukturerade arbetsmetoder och rutiner underlättar relationerna. Tydliga rutiner för hantering av sjukfrånvaro, där FHV medverkar i dialog kring sjukfrånvaron hos arbetsgivaren, och kontakten mellan arbetsgivaren och den sjukskrivne behålls, framhålls som positiva. Vid arbetsförmågebedömningar betonas vikten av en strukturerad beställningsprocess där arbetsgivarna är tydliga med syftet för bedömningarna. Ett gott samarbete mellan arbetsgivare och FHV utmärks av långsiktiga relationer och att tjänsteutbudet utformas i dialog baserat på behoven i verksamheten. Intern FHV kan vara ett sätt att tillgodose detta. Kontinuiteten försvåras av korta avtalsperioder och täta byten av FHV-leverantörer. Goda relationer möjliggör också flexibilitet och anpassning till rådande lokala förhållanden och behov.
Förbättringsområden som identifieras är metoder för arbetsförmågebedömning som relaterar individens förmåga till arbetets krav, och särskilt sådana metoder samt anpassningar för sjukskrivna med psykosociala problem. FHV efterlyser mera samarbete med arbetsgivare kring preventiva insatser och anpassningar för hela arbetsgrupper, inte bara för den sjukskrivne. I ett sådant samarbete kan även ingå utvecklingen av IT-stöd relaterade till sjukfrånvaro.
Projektledare
Katarina Kjellberg, KI, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Projektet är slutrapporterat till AFA försäkring. Rapporter finns att ladda ner http://camm.sll.se/publikationer/rapporter/rapporter-2014/