Bakgrund
Det är i det strategiskt förebyggande arbetsmiljöarbetet och i planeringen av nya arbetsmiljöer som påverkansmöjligheterna är störst, kostnaderna lägst, och nyttan för arbetstagare och arbetsgivare blir störst och mest långsiktig. En kompetent och inom området erfaren företagshälsovård kan göra stora insatser här, inte minst till mindre företag som inte har egna specialister och där ny-, ombyggnation eller utrustningsinköp inträffar mycket sällan.
Syfte
I detta projekt utvecklades organisationers möjlighet att få stöd av sin företagshälsovård inom området planering/projektering av nya och ombyggda lokaler samt vid utrustningsanskaffning.
Resultat
Studien har tagit fram ett kunskapsunderlag kring goda exempel, dokument, projekteringsunderlag, samt metoder och arbetssätt att driva och medverka i planerings- och projekteringsprocesser.
Ett samarbete med Tekniska Högskolan i Danmark (DTU) initierades. Ett antal metoder har tagits fram av dem och testats av Danmarks arkitekter och företagshälsovård. Metoderna har modifierats och testats i Sverige av företagshälsovården.
En karta av metoder har tagits fram för att visualisera existerande verktyg som främjar arbetsmiljöarbetet under olika faser i projekteringsprocessen.
En 2-dagarskurs i projektering och planering av nya arbetsmiljöer har hållits för i huvudsak ergonomer och arbetsmiljöingenjörer. Mellan kurstillfällena fick kursdeltagarna i uppdrag att använda nya metoder i organisationer som var i projektering/planeringsstadium. Ca 40 personer deltog och det resulterade i ett 20-tal rapporter, förutom att kursdeltagarna kunde ta del av varandras resultat delades erfarenheter, tips och utmaningar under kurstillfällena.
Sju examensarbeten är avslutade. Ett handlade om arbetsmiljö i kontrollrum för stålindustrin, ett om visualiseringsverktyg för att underlätta kommunikation av ritningar, ett om IT-stöd i aktivitetsbaserade kontor och ett om produktivitet och tillfredsställelse i kontorslandskap. Läs mer under "examensarbeten".
Tre studier gällande flytt till aktivitetsbaserat kontor har genomförts. Enkäter, intervjuer och andra metoder har använts för att följa och samtidigt stötta företagen i planeringsprocessen.
Fyra enkätstudier gällande produktivitet och nöjdhet i kontorslandskap har genomförts.
Även ett projekt inom vård och omsorg har genomförts där en ny metod för att förbättra delaktigheten testats och utvärderats.
Läs mer om projektet här.
Delresultat - Gilla Jobbet 2014
Under arbetsmijömässan "Gilla Jobbet 2014" genomfördes en workshop tillsammans med besökare till semiariet "Företagshälsovårdens roll vid utformning av nya arbetsmiljöer". Workshopen visar att de flesta som sitter i kontorslandskap önskar flytta till individuella kontor och de flesta som sitter i individuella kontor vill fortsätta göra det (se figur 2. Önskar byta kontorstyp). Figuren visar att 32 personer av de 57 som deltog sitter i dag i individuella kontor. Av dessa önskar 28 sitta kvar medan 4 hellre vill sitta i en annan typ av kontor. På samma sätt visas resultat för de olika kontorstyperna som ingick i workshopen.
De få som vill flytta från individuella kontor önskar flytta till aktivitetsbaserade kontor.
Ingen av de 57 deltagarna ville flytta till kontorslandskap. De som satt i kontorkontorslandskap klagade statisktiskt sett mer på ljud, samtal, avbrott och distraktioner medan de i individuella kontor irriterade sig mer på temperatur, luftkvalitet och andra fysikaliska faktorer.
Läs mer om studien och ta del av fler resultat och figurer.
Förväntat resultat
Studien förväntas ta fram ett kunskapsunderlag kring kravspecifikationer, goda exempel, dokument, projekteringsunderlag, samt metoder och arbetssätt att driva och medverka i planerings- och projekteringsprocesser. Därutöver ska ett nätverk bland företagshälsovårder och deras befattningshavare bildas för att samla erfarenheter och utveckla underlaget, och för att sprida kunskapen vidare.
Projekttid
2013-2016
Mer information
Genom att nätverket använder webbaserad kommunikation kan kunskapen och erfarenheterna spridas brett och på ett effektivt sätt. Resultaten kommer att spridas helt öppet, bland annat via ”Kompetenscentrat för företagshälsovård”. Genom att projektet bedrivs vid Enheten för ergonomi, som också ansvarar för utbildning av fhv-personal, kommer projektresultaten att bli nyttiggjorda långsiktigt.
Kontaktpersoner
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Doktorand, KTH.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Professor, KTH.