Vilken roll har HR/personalfunktionen för det systematiska arbetsmiljöarbetet?
I arbetsmiljöföreskrifterna framhålls lokal samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationer som huvudsaklig arena för arbetsmiljöarbetet. Ett syfte med detta är att arbetsmiljöfrågor ska diskuteras med de som berörs och de som har ansvar och störst möjlighet att påverka. Regelverket ger chefer – istället för exempelvis experter – en huvudroll i arbetsmiljöarbetet tillsammans med arbetstagarna och deras skyddsombud.
Bakgrund
Inom dagens FHV är inte ens var tionde anställd arbetsmiljöingenjör. Det finns således inte tillräcklig branschspecifik ingenjörskompetens inom företagshälsovården för att kunna fånga upp verksamhets- och processrelaterade risker, vad som är best practice när det gäller god arbetsmiljö inom branschen eller de senaste och effektivaste tekniska arbetsmiljö åtgärderna.
Syfte
Projektet har två fokusområden, som syftar till att,
Generera branschspecifik arbetsmiljökunskap.
Utveckla lärande och samverkan mellan arbetsmiljöingenjörer respektive ergonomer anställda i företag eller inom FHV.
Avslutat projekt
Syfte
Projektet följde upp en tidigare studie av framgångsfaktorer i samarbete mellan företagshälsovård, FHV, och privata företag där analysen visade att relationen mellan FHV och företag är central för att uppnå goda resultat. Kommuner och landsting har andra förutsättningar än privata företag varför metoder och arbetssätt behöver utgå från och anpassas till dessa.
I projektet har goda exempel på bra samarbete med företagshälsovården inom kommuner och landsting studerats för att visa på vilka metoder och arbetssätt som leder till ett effektivt samarbete och som bidrar till att skapa en god arbetsmiljö. Målsättningen var att studera verksamheter som lyckats speciellt väl med att uppnå största möjliga nytta i form av låg sjukfrånvaro och god arbetsförmåga. Av speciellt intresse var vilka kontaktytor som finns mellan kommuner och landsting och FHV och hur man kommer fram till innehållet i samarbetet.
Avslutat projekt
Syfte
Företagshälsovårdens uppdrag är att arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatsen. Samtidigt agerar FHV på en marknad där de tjänster som FHV levererar ska svara mot kundens beställning. Denna studie syftar till att lyfta fram och analysera goda exempel på hur FHV och företag har arbetat för att på ett bra sätt nå arbetsmiljölagens mål.
Företagshälsovård är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka.
För frågor gällande pågående och avslutade forskningsprojekt, vänligen kontakta respektive projektledare under fliken Forskning.