Lagar och föreskrifter om FHV
Användning av företagshälsovård, FHV, regleras i Arbetsmiljölagens. ”Arbetsgivaren skall svara för att den företagshälsovård som arbetsförhållandena kräver finns att tillgå”. (AML kap 3 § 2b).
Lagen har också en definition av företagshälsovård:
”Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården skall särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa.”
Lagens krav preciseras i 12 § i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. ”När kompetensen inom den egna verksamheten inte räcker för det systematiska arbetsmiljöarbetet eller för arbetet med arbetsanpassning och rehabilitering, skall arbetsgivaren anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån.
När företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp anlitas skall den vara av tillräcklig omfattning samt ha tillräcklig kompetens och tillräckliga resurser för detta arbete."
Vid sidan om lagstiftning och föreskrifter har flera av arbetsmarknadens parter har slutit avtal om FHV.
Omfattningen av FHV
I arbetsmiljöundersökningarna som genomförs vartannat år av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket ingår en fråga om tillgång till företagshälsovård. I den senaste undersökningen uppgav 65 % att det hade tillgång till FHV. Denna siffra har sjunkit gradvis från cirka 75 % som mest.
En översikt över företagshälsovården finns på branschorganisationens Sveriges Företagshälsors webbplats: Sveriges företagshälsor »
FHV i olika former
Företagshälsovård drivs i olika former och av olika aktörer. Några rikstäckande FHV har en stor del av marknaden och har enheter på många ställen i landet. En del företag, framför allt större industriföretag, har FHV i egen regi, så kallade inbyggd FHV.
Dessutom finns ett stort antal mindre FHV som är verksamma lokalt och regionalt. Det finns också olika former av samarbeten mellan dessa mindre och lokalt eller regionalt verksamma FHV-enheter.
Under senare år har en ny form för FHV, nätverkshälsor börjat utvecklas. De bygger på ett utvecklat nätverk och samarbete med andra aktörer som är verksamma i regionen och som kan bidra till att lösa olika former av arbetsmiljö och hälsorelaterade problem på arbetsplatser.
Tidigare fanns också branschhälsor, bland annat för företag inom byggsektorn och lantbruk. Dessa har med få undantag gått upp i annan typ av FHV, ofta rikstäckande FHV-företag.