I april 2015 fick Karolinska Institutet (KI) i uppdrag att följa upp tillämpningen av arbetsplatsnära insatser inom ramen för rehabiliteringsgarantin (Regeringsbeslut S2015/1266/SF). Utvärderingen har genomförts på region-/landstingsnivå i hela landet och på verksamhetsnivå i fem regioner/landsting. Utvärderingen visar en positiv utveckling av tillämpning av arbetsplatsnära insatser på region-/landstingsnivå och bland behandlare inom multimodal rehabilitering under den relativt korta perioden sedan överenskommelsen om rehabiliteringsgarantin för 2015 lanserades. KI rekommenderar att överenskommelsen om rehabiliteringsgarantin utvecklas avseende arbetsplatsnära insatser; vad insatserna ska innehålla samt hur de tillämpas och genomförs för att främja arbetsåtergång. Ladda ner rapporten.
IVL Svenska Miljöinstitutet har undersökt hur företagshälsovården och verksamheter inom den offentliga sektorn samarbetar. Resultatet från studien visar att företagshälsovården främst används för efterhjälpande och individuella insatser istället för att anlitas för förebyggande insatser på arbetsplatserna.
Läs mer i IVL:s rapport: Användning av företagshälsovård i kommuner och landsting av Lisa Schmidt och John Sjöström
I en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet visar resultatet att relationen mellan företag och företagshälsovården är central för de goda resultat som uppnåtts. En framgångsfaktor för bra samarbete är skapa en relation byggd på tillit och förtroende. Särskilt viktigt är att det finns en dialog mellan företag och företagshälsovården vilket är något som kräver god struktur och systematik för att uppnå.
Läs mer i IVL:s rapport: Vägar till framgångsrikt samarbete med företagshälsovård av Lisa Schmidt, John Sjöström och Ann-Beth Antonsson
Samband mellan Alzheimers sjukdom och faktorer i arbetsmiljön har undersökts i en systematisk kunskapsöversikt där professor Lennart Bodin, statistiker och forskare vid Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Karolinska Institutet har samarbetat med biträdande professor Lars-Gunnar Gunnarsson, Örebro universitet. Arbetet har publicerats i Arbete och Hälsa, 2015;49(3).
Två tidigare systematiska kunskapsöversikter av samma författare av Parkinsons sjukdom och faktorer i arbetsmiljön samt ALS och faktorer i arbetsmiljön är publicerade i Arbete och Hälsa, 2014;48(1) respektive Arbete och Hälsa, 2014;48(2).
Företagshälsovård är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka.
För frågor gällande pågående och avslutade forskningsprojekt, vänligen kontakta respektive projektledare under fliken Forskning.