Vårt arbetshälsoekonomiska analysverktyg är upplagt i enlighet med den modell som används i det systematiska arbetsmiljöarbetet, SAM, och är ett komplement till företagshälsans riktlinjer. Analysverktyget ger er som arbetsgivare stöd i att räkna på kostnader för ohälsa på arbetsplatsen och avkastningen på investeringar för att åtgärda och förebygga detta. Målet är att stärka insatser mot ohälsa och främja hälsa genom att ge underlag för de ekonomiska argument som ofta efterfrågas.
Analysverktyget är strukturerat enligt tre vanliga frågor inför beslut om arbetsmiljö- och hälsoinsatser:
• Ohälsans påverkan på ekonomin
• Kostnadsberäkning av insatser
• Ekonomisk effekt av insatser
Ett systematiskt arbete enligt det arbetshälsoekonomiska analysverktyget leder till:
• Strukturerat och medvetet arbetssätt för att motverka ohälsa och risker på arbetsplatsen.
• Ekonomiskt beslutsunderlag för att kunna prioritera och besluta om insatser.
Analysverktyget är indelat i två delar – verksamhetsanalys och kostnadsberäkning.
Verksamhetsanalysen ger stöd för att genomföra en nulägesanalys av den egna verksamheten utifrån bland annat chefers förutsättningar och medarbetares arbetssituation.
Kostnadsberäkning av ohälsa innebär en ekonomisk kalkyl av sjukfrånvaro, sjuknärvaro och insatser. Kostnadsberäkningen görs både för kort och längre sjukskrivning samt för produktionsbortfall till följd av sjuknärvaro.
Det arbetshälsoekonomiska analysverktyget hjälper ledning, ekonomer, chefer och HR-ansvariga att ta fram bra underlag för beslut om investeringar i verksamheten. Det kan även användas av arbetsmiljögrupper/skyddskommittéer och i samarbete med företagshälsan.
I dagsläget är tre arbetshälsoekonomiska analysverktyg publicerade för tre olika problemområden. Anledningen till att det utarbetas ett analysverktyg per område är för att beräkningar för olika områden inte kan slås ihop då olika sjukdomar och besvär ofta hänger ihop. Till exempel har du ett smärttillstånd i ryggen så har du många gånger också ett nedsatt psykisk hälsa. Det är därför mycket viktigt för trovärdigheten i de ekonomiska analyserna att man inte i samma analys slår ihop de olika områdenas fulla kostnader utan att korrigera för denna överlappning. I dag finns ingen sådan korrigeringsfaktor vetenskapligt belagt därför produceras analysverktyg separat för varje område.
Riktlinjen för ryggbesvär har uppdaterats under 2018 med mindre förändringar, det arbetshälsoekonomiska verktyget bygger på den uppdaterade versionen.
Tänk på att koppla den arbetshälsoekonomisk analysen till de evidensbaserade riktlinjerna för de olika områdena som du hittar här.
Ett bra sätt att öka tillgängligheten till och användningen av analysverktyget är att publicera det öppet på er hemsida. På så sätt kan såväl anställda som besökare av er hemsida se att ni använder er av verktyget och på samma gång lära sig mer. Två bra exempel på denna typen av publikation som görs tillgänglig på hemsidan är Västra Götalandsregionen och Twitch Health som publicerat det arbetshälsoekonomiska analysverktyget på sina hemsidor. Ta gärna en titt på deras hemsidor och inspireras för publikation på er hemsida.
Nedan kan du ladda ner presentationerna från seminariet då det första Arbetshälsoekonomiska analysverktyget lanserades. Dessa presentationer kan användas för att få stöd i användandet av analysverktyget oberoende av ohälsoområde.
Förmiddag
Program
Inledning och Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen
Ekonomi - ett incitament för att arbeta med psykisk ohälsa på arbetsplatsen
Introduktion till det Arbetshälsoekonomiska analysverktyget
Verksamhetsanalys
Eftermiddag
Beräkning av kostnader för psykisk ohälsa
Insatser – verksamhetsanalys och kostnadsberäkning
Ekonomiskt beslutsunderlag - ROI
Syftet med dessa riktlinjer är att ge företagshälsan och dess uppdragsgivare ett underlag som presenterar kvalitetssäkrade metoder när det gäller att tidigt förebygga, identifiera och åtgärda alkoholproblem bland medarbetare. Målet är att riktlinjerna ska vara lätta att förstå och enkla att använda i samarbetet mellan företagshälsan och arbetsplatsen. Riktlinjerna har även ett särskilt fokus på implementering, det vill säga hur metoderna och arbetssätten bör införas och tillämpas i den dagliga verksamheten.
Information till arbetsgivare om tidiga insatser vid alkoholproblem på arbetsplatsen.
Presentationsmaterial om riktlinjerna
Här kan du ladda ner bildspel om riktlinjerna med tillhörande talarmanus och åhörarkopior. Perfekt när du vill hålla en presentation för kollegor, beställare etc.
Bildspel, under "Kompetenscentret för företagshälsa"
Ladda ned
Riktlinjer för tidiga insatser vid alkoholproblem på arbetsplatsen
Här kan du ladda ner presentationer från seminariet den 18 januari 2016 då riktlinjerna lanserades:
Inledning - Peter Munck af Rosenschöld
Alkoholpolicy, Arbetsrätt och rehabilitering, Trepartssamtal
Screening och kort rådgivning, Utredning och bedömning, Biologiska markörer
Psykosocial behandling, Läkemedelsbehandling
Stepped-care - 15-metoden. Tobak och fysisk aktivitet
Här kan du titta på filmer från seminariet den 18 januari 2016 då riktlinjerna lanserades:
Riktlinjer vid alkoholproblem på arbetsplatsen, intro Irene Jensen
Riktlinjer vid alkoholproblem på arbetsplatsen, intro Peter Munck af Rosenschöld
Bakgrund - Riktlinjer vid alkoholproblem på arbetsplatsen, Ulric Hermansson
Förebygga och hantera alkoholproblem på organisationsnivå
Förebygga och åtgärda alkoholproblem på individnivå, del 1
Förebygga och åtgärda alkoholproblem på individnivå, del 2
Förebygga och åtgärda alkoholproblem på individnivå, del 3
Implementering av riktlinjer inom företagshälsan
Aktuell forskning visar att hälsoundersökningar via arbetsplatsen bör kombineras med insatser för hälsosamma levnadsvanor för att ge effekt. Syftet med dessa riktlinjer är att ge vägledning för genomförandet av kartläggningar, efterföljande insatser och utvärderingar på individ-, grupp-, och arbetsplats-/organisationsnivå för att skapa goda levnadsvanor bland de anställda. Riktlinjerna ger också stöd i hur detta kan implementeras i företagshälsans verksamheter.
Information till arbetsgivare om hälsoundersökningar med insatser för bättre levnadsvanor
Ladda ned
Riktlinjer för hälsoundersökningar via arbetsplatsen
Nedan kan du ladda ner presentationsbilder från seminariet den 14/9 och 6/11 2015 då riktlinjerna för psykisk ohälsa och hälsoundersökningar presenterades.
Riktlinjer för hälsoundersökningar via arbetsplatsen, del 1 och del 2 - Lydia Kwak
Eftermiddag - praktisk tillämpning av Riktlinjer för hälsoundersökningar via arbetsplatsen, inledning samt kap 1 och kap 2 samt kap 3.
Här kan du titta på filmer från seminariet den 14 september då riktlinjerna lanserades:
Riktlinjer för hälsoundersökningar via arbetsplatsen
Bakgrund, planering och förankring
Kapitel 1 - individinriktad hälsoundersökning
Kapitel 2 - arbetsplats-/organisatinsinriktad hälsoundersökning
Forts. kapitel 2 - efterföljande insatser vid arbetsplats-/orgnisationsinriktade hälsoundersökningar
Implementering av riktlinjerna samt sammanfattning av eftermiddagen
Här kan du ladda ner material och annat som det hänvisas till i Riktlinjer för hälsoundersökningar via arbetsplatsen:
Samtal om matvanor - strukturerat arbete inom företagshälsovård och arbets- och miljömedicin.
Samtal om alkohol - strukturerat arbete inom företagshälsovård och arbets- och miljömedicin.
Rökavvänjning inom företagshälsovård och arbets- och miljömedicin.
Webbutbildning Samtal och råd om bra matvanor på Kunskapsguiden.se
Företagshälsans riktlinjegrupp är en verksamhet inom Kompetenscentret för företagshälsa. Riktlinjegruppen består av praktiker och forskare. I gruppen ingår representanter från flertalet professioner på olika företagshälsor i Sverige, branschföreningen Sveriges Företagshälsor, representanter från Svenska företagsläkarföreningen samt forskare från bl.a. Enheten för interventions- och implementeringsforskning vid Karolinska Institutet.
Arbetet leds av professor Irene Jensen vid Karolinska institutet och tas fram i unikt samarbete mellan yrkesverksamma inom företagshälsan och verksamhetsnära forskare. Målet är att stödja evidensbaserad praktik (EBP) inom företagshälsan och att integrera de senaste vetenskapliga rönen i den dagliga verksamheten i samverkan med arbetsplatsen i syfte att skapa en standardisering och struktur för ett kvalitetssäkrat arbetssätt för svenska företagshälsor.
Följande riktlinjer är klara för användning: Riktlinjer vid alkoholproblem på arbetsplatsen, Riktlinjer för utredning och åtgärder vid psykisk ohälsa på arbetsplatsen, Riktlinjer för hälsoundersökningar via arbetsplatsen, Riktlinjer för exponeringsmätning av hörselskadligt buller och Riktlinjer vid ländryggsbesvär.
Företagshälsovård är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka.
För frågor gällande pågående och avslutade forskningsprojekt, vänligen kontakta respektive projektledare under fliken Forskning.